Βασιλική Ελευθερίου

Date: 
Monday, January 22, 2018 -
19:00 to 20:00
Location: 
ΚΑΝΑΔΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΔΙΟΝ. ΑΙΓΙΝΗΤΟΥ 7
Event Description: 

Δρ. Βασιλική Ελευθερίου (Αρχιτέκτων μηχανικός, Διευθύντρια της ΥΣΜΑ, Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού), «Οι προπολεμικές επεμβάσεις στα μνημεία της ακρόπολης της Λίνδου μέσα από το αρχειακό υλικό»

Το 2015 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης στον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης της Λίνδου. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1985, υπό την εποπτεία της Επιτροπής Συντηρήσεως- Αναστηλώσεως Μνημείων Ακροπόλεως Λίνδου (Ε.Σ.Α.Μ.Α.Λ.), προκειμένου να αντιμετωπιστούν σοβαρά δομικά προβλήματα που παρουσίαζαν τμήματα των μνημείων που είχαν αναστηλωθεί κατά την περίοδο του μεσοπολέμου.
Στο πλαίσιο της τεκμηρίωσης του έργου αναζητήθηκε και συγκεντρώθηκε αρχειακό υλικό από διάφορες πηγές όπως τα Αρχεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, της Διεύθυνσης Αναστήλωσης του ΥΠ.ΠΟ.Α, του Εθνικού Μουσείου της Δανίας στην Κοπεγχάγη, της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Μέσα από αυτό το υλικό ξεδιπλώνεται η νεώτερη ιστορία του αρχαιολογικού χώρου από την αποκάλυψή του (1902-1905) έως την διαμόρφωση της σύγχρονης ‘εικόνας’ του μέσω της αποκατάστασης επιλεγμένων τμημάτων του ναού της Λινδίας Αθηνάς και της ελληνιστικής στοάς (1936-1940).