Γιώργος Τζωράκης

Date: 
Monday, October 23, 2017 -
19:00 to 20:00
Location: 
ΚΑΝΑΔΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΔΙΟΝ. ΑΙΓΙΝΗΤΟΥ 7
Event Description: 

Δρ. Γιώργος Τζωράκης (αρχαιολόγος, υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης), «"Εν μέσω της μενομένης καταιγίδος...". Οι αρχαιότητες της Κρήτης στη δίνη του μεγάλου πολέμου (1941-1944)»

Στους συνήθεις απολογισμούς των καταστροφών που επέφεραν οι Γερμανοί και Ιταλοί κατακτητές στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του πολέμου και της κατοχής, οι καταστροφές της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αυτές που έχουν απασχολήσει σε μικρότερη έκταση έως σήμερα τους ερευνητές. Και ενώ το τίμημα του πολέμου και της αντίστασης στις ανθρώπινες ζωές και τα υλικά αγαθά είναι σε γενικές γραμμές γνωστό, οι καταστροφές αρχαίων και οι απώλειες εν γένει των αρχαίων θησαυρών της Ελλάδας παραμένουν εν πολλοίς στο ημίφως.
Στην Κρήτη ειδικότερα, η έλλειψη αυτή είναι περισσότερο αισθητή, παρά το γεγονός ότι οι καταστροφές των αρχαιοτήτων της Μεγαλονήσου, περιγράφτηκαν -συνοπτικά αλλά έγκαιρα- από τον τότε Έφορο Αρχαιοτήτων και Διευθυντή του Μουσείου Ηρακλείου, Νικόλαο Πλάτωνα και -λακωνικότερα- από τους Καζαντζάκη, Κακριδή και Καλιτσουνάκη, στην έκθεση Ωμοτήτων που συνέταξαν με εντολή της κυβέρνησης μετά το πέρας του πολέμου.
Στην παρούσα ανακοίνωση επιχειρείται η ανάδειξη του μεγέθους των αρχαιολογικών καταστροφών που προκλήθηκαν στην Κατοχή, κατά τη διάρκεια της οποίας ολόκληρες αρχαιολογικές συλλογές λεηλατήθηκαν, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία καταστράφηκαν ή τραυματίστηκαν, ενώ δεν έλειψαν και οι παράνομες γερμανικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν ανεξέλεγκτα σε ολόκληρη την Κρήτη.