Ιστορία

Το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα (ΚΙΕ) ιδρύθηκε στον Καναδά (με την επονομασία Καναδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα (ΚΑΙΑ)) με ομοσπονδιακό διάταγμα του 1974, ως φιλανθρωπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα και αναγνωρίστηκε επίσημα από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας στις 16 Φεβρουαρίου 1976 ως ξένο αρχαιολογικό ινστιτούτο.

 

Πρώτα Βήματα

Το 1980, το Ινστιτούτο απέκτησε γραφεία στην Ελλάδα μέσω της παραχώρησης χώρου από την Πρεσβεία του Καναδά ενώ το 1981, και για την αντιμετώπιση των ζητημάτων επαρκούς χρηματοδότησης, το Καναδικό Μεσογειακό Ινστιτούτο (ΚΜΙ) ιδρύθηκε στον Καναδά ως μια οργάνωση-ομπρέλα υπεύθυνη για τα τρία υπερπόντια ερευνητικά ινστιτούτα: το ΚΑΙΑ, το Καναδικό Ακαδημαϊκό Κέντρο στην Ιταλία και την Εταιρεία για τη Μελέτη Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων.

Το 1982, το ΚΑΙΑ ήταν σε θέση να μεταφερθεί σε μεγαλύτερες, ενοικιαζόμενες εγκαταστάσεις δίπλα στην Καναδική Πρεσβεία, στην οδό Γενναδίου 2, με την εξασφάλιση μιας ετήσιας επιχορήγησης από το ΚΜΙ, προερχόμενη από το Συμβούλιο του Καναδά (αργότερα γνωστό ως Social Sciences and Humanities Research Council of Canada). Ωστόσο, αυτή η ετήσια επιχορήγηση διήρκησε μόλις δώδεκα χρόνια και με την άρση της χρηματοδότησης το 1994 και το κλείσιμο των ερευνητικών εγκαταστάσεων στη Ρώμη και το Κάιρο, το ΚΑΙΑ έγινε το μοναδικό ερευνητικό κέντρο για Καναδούς επιστήμονες στην περιοχή της Μεσογείου.

 

Επέκταση και Νέες Κατευθύνσεις

Το 1994 το Καναδικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Αθηνών απέκτησε την απαραιτήτη νομική μορφή στον Καναδά έτσι ώστε να λειτουργεί ως μητρική οργάνωση του ανεξάρτητου πλέον ΚΑΙΑ. Μια επιτυχημένη εκστρατεία συλλογής κεφαλαίων είχε ως αποτέλεσμα την αγορά νέων κτιριακών εγκαταστάσεων στην Αθήνα - ένα διαμέρισμα στην οδό Διονυσίου Αιγινήτου 7 - για τη στέγαση των γραφείων του Ινστιτούτου, του χώρου διαλέξεων και της βιβλιοθήκης, καθώς και ενός ξενώνα που μπορούσε να φιλοξενήσει δύο επισκέπτες.

Το 2005, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου αποφάσισε να αλλάξει το όνομα του οργανισμού σε Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα προκειμένου να αντικατοπτρίζεται με μεγαλύτερη ακρίβεια το πλήρες φάσμα των ενδιαφερόντων του Ινστιτούτου. Κατά τον επόμενο χρόνο, το ΚΙΕ ολοκλήρωσε την αγορά ενός δεύτερου διαμερίσματος στην πολυκατοικία της οδού Διονυσίου Αιγινήτου 7, το οποίο πρόσφερε περισσότερο χώρο για τη βιβλιοθήκη και τα γραφεία καθώς και για τον ξενώνα.