by admin

Share

Share

Δεν ήξερα τι να περιμένω μετακομίζοντας στην Ελλάδα για τρεις μήνες για να κάνω πρακτική άσκηση. Ήμουν ταυτόχρονα ενθουσιασμένη και τρομοκρατημένη, καθώς επρόκειτο να είναι η μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής μου. Όντας φοιτήτρια Αρχαιολογίας, έχω μάθει πολλά για την πλευρά της εργασίας πεδίου του κλάδου, αλλά αυτή η εμπειρία θα μου έδινε την ευκαιρία να μάθω για την παρασκηνιακή δουλειά που γίνεται στην Αρχαιολογία. Η πρακτική μου άσκηση στο CIG περιελάμβανε εργασία με καταλόγους και συλλογές εκδόσεων, ταξινόμηση κουτιών με το έργο ζωής ενός καθηγητή, φιλοξενία εκδηλώσεων και ανανέωση των λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ήρθα σε αυτή την εμπειρία αναρωτώμενη αν ανήκω στην Ελλάδα και στο Ινστιτούτο, επειδή δεν μελετώ κλασικές σπουδές, αλλά μάλλον ανθρώπινα λείψανα, και δεν γνωρίζω ελληνικά ή πολλά για την ιστορία της Ελλάδας. Ήμουν έξω από το στοιχείο μου, αλλά αυτό ήταν που έκανε αυτή την πρακτική άσκηση πολύ πιο ικανοποιητική.

Είμαι πολύ τυχερός που είχα πολλές ευκαιρίες όχι μόνο να εξερευνήσω την Αθήνα, αλλά και να δω τι άλλο είχε να προσφέρει η χώρα. Τα Σαββατοκύριακα παρείχαν ευκαιρίες για μικρότερες εκδρομές, όπως μια σύντομη βόλτα με το πλοίο στο νησί της Αίγινας, ή ένα οδοιπορικό στην Καλαμάτα κατά την περίοδο συγκομιδής της ελιάς. Η μεγαλύτερη αποστολή μου όσο ήμουν εδώ ήταν να πάω με το αεροπλάνο στη Σαντορίνη για λίγες μέρες και να γνωρίσω την κουλτούρα του νησιού, να κάνω κρουαζιέρα με καταμαράν και να κολυμπήσω στις ηφαιστειακές θερμές πηγές. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στην Ελλάδα, επισκέφθηκα πολλά αξιοθέατα και μουσεία, δοκίμασα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό και έκανα μερικούς φίλους που εργάζονταν στις τοπικές καφετέριες. Επίσης, τα απογεύματα της Παρασκευής τα περνούσαμε στη λαϊκή αγορά στη γωνία από το Ινστιτούτο για να πάρουμε τοπικά σταφύλια και σύκα.

Η επίσκεψη στην Ακρόπολη ήταν προφανώς η πρώτη στη λίστα των πραγμάτων που έπρεπε να κάνουμε, και ήταν απίστευτο να βλέπω τις κατασκευές για τις οποίες έχω ακούσει όλη μου τη ζωή. Η Αρχαία Αθηναϊκή Αγορά ήταν μαγευτική, καθώς ήταν κρυμμένη στην καρδιά της πόλης, παρά το εξαιρετικό της μέγεθος. Το να βλέπεις πώς οι σύγχρονες και οι αρχαίες πόλεις είναι τόσο αλληλένδετες είναι πραγματικά αξιοσημείωτο, καθώς περιβάλλεσαι από πλούσια ιστορία όπου κι αν πατήσεις. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές κάτω από το Μουσείο της Ακρόπολης το ανέδειξαν ιδιαίτερα αυτό για μένα. Με τόσα πολλά να δείτε σε τόσο κοντινή απόσταση, είναι αδύνατο να ξεμείνετε από πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Ελλάδα. Ήταν ένα πολυάσχολο τρίμηνο, όπου ισορρόπησα την πρακτική μου άσκηση, τις σχολικές εργασίες και την εμπειρία της Ελλάδας, αλλά εκμεταλλεύτηκα στο έπακρο τον χρόνο μου και τις ευκαιρίες που είχα μπροστά μου.

Αυτό που δεν περίμενα ότι θα ερχόμουν στην Ελλάδα ήταν να γνωρίσω ένα μεγάλο δίκτυο ανθρώπων από όλο τον κόσμο με τους οποίους ήρθα τόσο κοντά. Μεταξύ των βραδιών βελάκια τις Τρίτες, των εκδηλώσεων στο CIG και σε διάφορες ξένες αρχαιολογικές σχολές, και των συγκατοίκων στο διαμέρισμα του CIG, έχω κάνει επαφές στην Ελλάδα που θα διαρκέσουν πολύ μετά την επιστροφή μου στον Καναδά. Είμαι ευγνώμων που γνώρισα τόσους πολλούς ανθρώπους που μου άνοιξαν τα μάτια για τις διαφορετικές ευκαιρίες που υπάρχουν για μια νέα αρχαιολόγο που αναζητά το δρόμο της. Μεταξύ των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, των ευκαιριών πεδίου και εργαστηρίου και των επαγγελματικών διαδρομών, έμαθα πολλά παίρνοντας την ευκαιρία να βγω από την τάξη και να βυθιστώ στον επαγγελματικό κόσμο. Τελικά βρήκα τα πατήματά μου και εξελίχθηκα ως άτομο επειδή αναγκάστηκα να βγω από τη ζώνη άνεσής μου ερχόμενη στην Ελλάδα. Θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα μια τέτοια ευκαιρία σε όποιον προσπαθεί να βρει τα πατήματά του στην ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία. Η εμπειρία είναι ανεκτίμητη και αξέχαστη και θα είμαι για πάντα ευγνώμων που το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα με είχε ως μέλος της ομάδας του τους τελευταίους τρεις μήνες.

Sarah Bidinosti
Wilfrid Laurier University intern, φθινόπωρο-χειμώνας 2022

Related Posts

View all
  • La deuxième édition de notre École d’été s’annonce déjà comme une belle réussite ! L’Institut canadien en Grèce accueillera cette année trois groupes d’étudiants d’universités canadiennes, dont deux groupes francophones. D’une durée de trois semaines, les participants découvriront […]

    Continue reading